BioBazar wraca do Fabryki Norblina

Już w najbliższą sobotę,18 września, BioBazar rusza na nowo w swojej macierzystej lokalizacji przy ulicy Żelaznej.

Pierwszy BioBazar odbył się tutaj 27 listopada 2010 roku. Za namową Agnieszki Saternus i Kingi Nowakowskiej, założycielek BioBazaru, 30 rolników i producentów żywności ekologicznej pojawiło się ze swoimi produktami w starych halach Fabryki Norblina. Jak się okazało, mieszkańcy Warszawy od razu pokochali to miejsce i co ważne, ideę wybierania certyfikowanej żywności ekologicznej od sprawdzonych dostawców.

Po 7 latach działania przy Żelaznej, na czas rewitalizacji Fabryki Norblina, BioBazar przeniósł się na Mokotów. W tej tymczasowej lokalizacji działał z sukcesem przez 4 lata. Pojawiali się wciąż nowi klienci i nowi wystawcy, a jednak powracało pytanie: „Kiedy wracacie na Żelazną?”

BioBazar wraca do starych murów jednej z zabytkowych hal, ale w całkiem nowej odsłonie zrewitalizowanej Fabryki Norblina.

Oryginalnie była to hala ciągarni drugiej. Powstała w latach 20. Na terenie hali znajduje się płyta czołowa pieca żarowego w swoim oryginalnym położeniu oraz platforma transportowo-chłodnicza – wyjaśnia Artur Setniewski z Muzeum Fabryki Norblina.

Przy Żelaznej klienci spotkają nie tylko wystawców, u których można było zrobić zakupy przy Wołoskiej, ale pojawią się też całkiem nowi.

Zamiast 3 dni w tygodniu BioBazar będzie działał 5 dni, od wtorku do soboty, co niewątpliwie ułatwi zakupy naszym klientom. A piekarnia i kawiarnia będą działać już od poniedziałku – mówi dyrektorka zarządzająca BioBazaru Agnieszka Saternus.

Rusza też na dużo szerszą skalę opcja zakupów z dostawą do domu lub biura, albo z odbiorem własnym. Na BioBazar wracają również cykliczne warsztaty edukacyjne dla dzieci i dla dorosłych, realizowane we współpracy z kawiarnią Triki Tashka/Wydawnictwem Tashka. A już niebawem planowana jest premiera autorskiego BistroBaru, w którym dania będą przygotowywane wyłącznie z produktów pochodzących z BioBazaru, kuchnia będzie sezonowa, zgodna z filozofią less waste i w myśl hasła „dla zdrowia, dla planety”. Szefem kuchni będzie znany już ze wspólnych projektów z BioBazarem Michał Toczyłowski. Przedsmak tego, co będzie serwowane zaprezentowane zostanie w tę sobotę.

Opublikowała Urszula Szewczyk.

Exit mobile version