Ta strona korzysta z ciasteczek (cookies) aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Szczegółowe informacje w Polityce Prywatności Rozumiem
Netto_retail_journal

Prawie 843 tony żywności przekazała sieć Netto Bankom Żywności w 2020 r.

Prawie 843 tony żywności o łącznej wartości ponad pięciu milionów złotych przekazała sieć sklepów Netto bankom żywności w 2020 roku. Produkty spożywcze trafiły do organizacji i instytucji społecznych, zajmujących się pomocą osobom w potrzebie, m.in. noclegowni i domów dla bezdomnych, ośrodków wsparcia dla kobiet samotnie wychowujących dzieci, domów dziecka, jadłodajni i świetlic środowiskowych.

Banki żywności to organizacje pozarządowe, działające na terenie całego kraju, których misją jest ratowanie żywności przed zmarnowaniem i przekazywanie jej potrzebującym. Organizacje i instytucje świadczące pomoc najuboższym mogą zgłaszać się do lokalnych oddziałów banków i po podpisaniu umowy współpracować z sieciami handlowymi, otrzymując wsparcie.

Wyrzucanie jedzenia to jedna z największych bolączek współczesnego światamówi Mariola Skolimowska, PR&Communications Manager w Netto.Kupujemy za dużo produktów, których nie jesteśmy w stanie spożyć. Także w sklepach żywność jest niestety często marnowana – wiele produktów ma krótki termin przydatności, zdarza się więc, że nie zostaną sprzedane przed jego upływem. Dlatego nasze sklepowe załogi z zaangażowaniem przekazują produkty spożywcze, ratując je tym samym przed zmarnowaniem i pomagając potrzebującym.

Raport Federacji Polskich Banków Żywności pokazuje, że co roku w Polsce marnuje się aż dziewięć milionów ton jedzenia, czyli średnio blisko 250 kg na osobę. Tymczasem liczba osób głodujących przekracza w naszym kraju dwa miliony. Działalność organizacji takich jak banki żywności pozwala nie tylko wspomóc najbiedniejszych, ale ma też pozytywny wpływ na środowisko. Wyrzucanie żywności wpływa na wytwarzanie olbrzymich ilości gazów cieplarnianych wywołujących zmiany klimatu.

Produkty spożywcze przekazujemy ze sklepów kilka razy w tygodniudodaje Mariola Skolimowska. – Nasze placówki współpracują w tym zakresie z lokalnymi instytucjami charytatywnymi, które zawarły umowy z lokalnymi bankami żywności. Przedstawiciele tych instytucji zgłaszają się do nas regularnie. Przekazujemy nie tylko produkty o krótkim terminie ważności, ale także owoce, warzywa, pieczywo i produkty trwałe, jak makarony czy ryże.

W całej Polsce działa 31 banków żywności stowarzyszonych w Federacji Polskich Banków Żywności. Współpracują one z ponad 3300 organizacjami charytatywnymi i zrzeszają 53 000 wolontariuszy. Z pomocy banków korzysta około 1,6 miliona osób.

Federacja Polskich Banków Żywności przygotowała dla Netto raport prezentujący, ile żywności przekazały na rzecz potrzebujących poszczególne sklepy Netto w całej Polsce w 2020 roku. Szczegółowe zestawienie można znaleźć na stronie https://netto.prowly.com/131780-niemarnowanie-zywnosci-ma-moc-pomagania.

Każdy może przyczynić się do ograniczenia marnowania jedzenia: planuj posiłki przed zrobieniem zakupów, a nadmiarem produktów spożywczych podziel się z innymi. Wskazówki i podpowiedzi, jak nie wyrzucać żywności można znaleźć na stronie https://netto.pl/nie-marnujemy-zywnosci/.


O Netto Polska:

Sieć handlowa, która w ciągu ponad 25 lat swojej obecności na polskim rynku, wypracowała pozycję jednego z największych sprzedawców detalicznych w naszym kraju. Firma ma ok. 400 sklepów w Polsce i trzy magazyny dystrybucyjne, zatrudnia ponad 5,5 tys. osób. Ten stan posiadania daje detaliście trzecią pozycję na polskim rynku dyskontów. Koncept Netto Polska zakłada bycie blisko swoich klientów. Sklepy zlokalizowane są w pobliżu osiedli mieszkaniowych. Asortyment obejmuje zdecydowaną większość produktów od polskich dostawców. Poza Polską sieć obecna jest w Danii i Niemczech.