Wędliny, sery, pieczywo, nabiał, ciasta, miody i inne przygotowane tradycyjnymi metodami lokalne produkty, będzie można kupić prosto od producentów na Jarmarku Produktów Regionalnych, który odbędzie się w Blue City w dniach 4 – 6 lutego.
Jarmark Produktów Regionalnych w Blue City to miejsce dla wszystkich tych, którzy cenią swojskie specjały i naturalne dobrej jakości produkty.
Na stosikach znajdą się miody z ekologicznych, przydomowych pasiek, pieczywo wypiekane na naturalnym zakwasie, smalec, wędzone prawdziwym dymem wędliny z Podlasia, wędzone ryby, sery kozie, korycińskie i z Podhala, domowe dania i ciasta, przetwory oraz staropolskie nalewki.
Jarmark gromadzi co miesiąc blisko trzydziestu producentów żywności z różnych regionów Polski, spośród których większość uczestniczy w nim od co najmniej dziesięciu lat. Wśród wystawców będą m.in.
- Bacówka na Wójciźnie z Krościenka nad Dunajcem z serami,
- Gospodarstwo Ekologiczne Sabina i Mieczysław Mąka z własnej produkcji serami kozimi oraz przetworami,
- „Swojskie Jadło” z tradycyjnymi wędlinami, ogórkami kiszonymi i kwaszoną kapustą,
- „Zagroda Roztocze” z wędlinami i regionalnym pirógiem biłgorajskim,
- Janusz Januszkiewicz z miodami z Podlasia.
Kuchnie świata reprezentować będą Węgry, Włochy oraz Azerbejdżan. Na stoisku węgierskim znajdziemy węgierskie przyprawy i wędliny, na włoskim wina i sery, a na stoisku azerskim m.in. herbaty, oliwki, chałwy i baklawę.