Bielańskie centrum handlowe poszerzyło swoją propozycję skierowaną do wegan o znany koncept kulinarny – Tel Aviv. To odpowiedź na rosnącą popularność diet roślinnych i trend dotyczący ograniczania spożycia mięsa wśród mieszkańców dużych ośrodków miejskich.
Wegańska restauracja w formule Street Food znajduje się w Hali Hutnik na drugim piętrze galerii. Najemca zajął lokal o pow. 44 mkw. Nowy lokal Tel Aviv Street Food oferuje dania kuchni bliskowschodniej. Bazują one na składnikach pochodzenia wyłącznie roślinnego. W swojej ofercie restauracj posiada autorskie przepisy na pity czy roślinne burgery, własnej produkcji falafele oraz przygotowywany codziennie na miejscu świeżo kręcony hummus.
Coraz więcej Polaków przechodzi na dietę roślinną bądź świadomie ogranicza spożycie produktów odzwierzęcych. Bycie wegetarianinem deklaruje się już 1/5 rodaków. Wśród osób rezygnujących z mięsa przeważają kobiety, przedstawiciele generacji Z i mieszkańcy dużych miast (według raportu Maczfit „Wegetarianie i mięsożercy pod lupą”). Eksperci przekonują, że kuchnia roślinna jest nie tylko zdrowsza, ale też ekologiczna – pozwala m.in. na ograniczenie emisji gazów cieplarnianych, powstających przy produkcji mięsa.
Wśród najsilniejszych i najbardziej popularnych trendów żywieniowych, oprócz wegetarianizmu i weganizmu, można wyróżnić fleksitarianizm, czyli świadomą rezygnację z codziennego spożycia mięsa. Dieta zachęca do zastępowania produktów odzwierzęcych ich roślinnymi zamiennikami. Stąd Galeria Młociny, należąca do EPP i Echo Investment, postanowiła odpowiedzieć na wymienione wyżej potrzeby i bieżące trendy swoich klientów, uzupełniając ofertę gastronomiczną o propozycję dla wegan.
Dostrzegamy i rozumiemy, jak ważną rolę w centrach handlowych odgrywa gastronomia. Lokale najemców F&B nie tylko zaspokajają podstawowe funkcje, ale mają też znaczenie społeczne – są miejscem spotkań towarzyskich, budowania relacji, spędzania wolnego czasu. W Galerii Młociny staramy się tak dobierać ofertę w naszej strefie gastronomicznej, by zapewnić odwiedzającym szereg możliwości i wybór, zarówno jeśli chodzi o kuchnię, jak i typ lokalu. Oprócz restauracji z obsługą kelnerską, mogą oni skorzystać z formatów ulicznego jedzenia, kiedy potrzebują szybko zjeść posiłek lub preferują nieformalną atmosferę. Nasz nowy najemca prowadzi znany i lubiany koncept kulinarny, dodatkowo wpisujący się w aktualne trendy dotyczące odżywiania, dlatego jestem przekonany, że oferta Tel Aviv Street Food spotka się z zainteresowaniem gości odwiedzających Galerię Młociny – komentuje Adam Kłos, Asset Manager w EPP.
Swój lokal w Galerii Młociny otworzyliśmy w tzw. formacie ulicznym naszej marki, czyli Street Food. Zależy nam na tym, żeby kuchnia wegańska, którą serwujemy w Tel Aviv była dostępna dla wszystkich, którzy zgłodnieją podczas zakupów, umówią się na lunch ze znajomymi czy będą chcieli skorzystać z naszej oferty po seansie kinowym lub treningu. Cieszymy się również, że kolejny punkt Tel Aviv uruchomiliśmy właśnie w Galerii Młociny – dzięki temu zwiększyliśmy nasz zasięg i możemy proponować zdrowe, pyszne jedzenie uliczne mieszkańcom Bielan – mówi Hubert Kacprzak, Kierownik ds. Rozwoju Sieci, Tel Aviv.