Już w najbliższy weekend gospodarze warszawskiej Hali Gwardii, kucharze, serialowa „Brzydula” Julia Kamińska i bokser, były mistrz świata organizacji WBC i IBF Krzysztof „Diablo” Włodarczyk wspomogą dzieci z warszawskiej Pragi sprzedając świąteczne zupy.
Już po raz trzeci jako gospodarz obiektu zorganizujemy charytatywne gotowanie. Każda zakupiona porcja zupy wesprze cele fundacji Towarzystwa Przyjaciół Pragi. Wcześniej były do obozy sportowe, jednak tym razem pomożemy sfinansować zakup komputerów dla dzieci, które przez sytuację epidemiologiczną zostały wykluczone cyfrowo – mówi Robert Baj, właściciel CBR Events, zarządca Hali Gwardii.
Boże Narodzenie to szczególny okres, czas radości i dzielenia się. Zależy nam by kontynuować naszą tradycję charytatywnego gotowania. Jesteśmy zaszczyceni, że Prezydent m. st. Warszawy Rafał Trzaskowski objął nasze wydarzenie swoim Honorowym Patronatem. Cieszymy się, że co roku spotykamy ludzi dobrej woli, którzy pomagają nam te zupy ugotować. I że klienci chętnie wspierają naszą inicjatywę, kupując kolejne porcje. Mamy nadzieję, że dzięki zebranym w tym roku pieniądzom więcej dzieci będzie miało łatwiejszy dostęp do nauki zdalnej – dodaje.
400 litrów zupy
Głównym bohaterem kulinarnego zamieszania będzie Jarek Walczyk – mistrz kulinarny, doświadczony szef kuchni i restaurator, Prezes Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Wraz z Bistro u Geyera przygotuje on aż 400 litrów zupy: wigilijnego postnego barszczu oraz rozgrzewającej zupy grzybowej. Będzie je można zjeść na miejscu oraz kupić na wynos w specjalnie przygotowanych słoikach (900 ml). Po podgrzaniu świetnie sprawdzą się na świątecznym stole.
Udział w charytatywnym gotowaniu wezmą także: aktorka Julia Kamińska, Karolina Zdrodowska, Dyrektorka Koordynatorka ds. przedsiębiorczości i dialogu społecznego z urzędu m. st. Warszawy a także Krzysztof „Diablo” Włodarczyk, były mistrz świata organizacji WBC i IBF. Dodatkowo sprzedaż wspierać będzie młodzież z warszawskich liceów.
Towarzystwo Przyjaciół Pragi wspiera lokalną społeczność od 1915 r. Dzięki wsparciu Hali Gwardii w ubiegłych latach, mogliśmy dofinansować wyjazd dzieci i młodzieży na obozy sportowe. Jednak pandemia sprawiła, że pierwszorzędną potrzebą stała się organizacja zdalnej nauki. Szczególnie że wiele naszych podopiecznych to osoby wykluczone cyfrowo. Stąd pomysł na zbiórkę sprzętu i funduszy na zakup komputerów do nauki. Wierzymy, że dzięki współpracy z Halą Gwardii oraz hojności jej gości, tegoroczna akcja umożliwi nam zakup niezbędnych pomocy naukowych – mówi Piotr Stryczyński z Towarzystwa Przyjaciół Pragi.
Wielkie Gotowanie Świątecznej Zupy odbędzie się w sobotę 18 grudnia w godz. 11.00-18.00, a także w niedzielę – od 11.00 do wyczerpania zapasów.
Wydarzenie objął swoim Honorowym Patronatem Prezydent m. st. Warszawy Rafał Trzaskowski.
Inicjatorem eventu jest CBR Events, zarządca Hali Gwardii. Partnerami są: Zakłady Tłuszczowe Kruszwica, Bistro u Geyera, Zero Waste Mall, Fundacja Klubu Szefów Kuchni, Oerlemans i Drosed.
Sobotnie gotowanie umili koncert uczniów z Autorskiej Szkoły Muzyki Rozrywkowej Jazzu I i II st. im. Krzysztofa Komedy, który rozpocznie się o godzinie 12:00.
Jarmark Świąteczny – Festiwal Prezentów
W tym czasie w Hali Gwardii, oprócz tradycyjnego targu żywnościowego, odbędzie się także Jarmark Świąteczny – Festiwal Prezentów, który będzie trwał nieprzerwanie aż 7 dni. Gwiazdkowe prezenty, pyszne jedzenie, świąteczne dekoracje, grzane wino i magiczna atmosfera, to tylko część tego, co odwiedzający znajdą na Jarmarku.
Wśród propozycji prezentowych będą nietuzinkowe produkty. Wystawcy zaoferują m.in. ponadczasową, niebanalną ceramikę, czekolady wegańskie spod Sandomierza, płyty winylowe, BIO kosmetyki. Kupujący dostaną też szansę nabycia plakatów bazujących na wzornictwie z lat 1900-1939 i ręcznie szytych akcesoriów dla psów.
W trakcie Jarmarku będzie możliwość zamówienia potrawy na wigilijny stół (odebrać je można nawet 23 grudnia).
Wszystkie przygotowane aktywności przebiegną zgodnie z obowiązującymi zaleceniami sanitarnymi.
Jarmark Świąteczny i targ będzie czynny w dniach 17-18 grudnia w godz. 9.00-20.00, a także w dniach 19-23 grudnia w godz. 10.00-19.00.
Gastronomiczna część Hali Gwardii będzie otwarta w standardowych godzinach.
O CBR Events
CBR Events p. z o.o. jest gospodarzem Hali Gwardii od 2017 roku. Realizuje autorski projekt reaktywacji zabytkowej hali skupiającej producentów małych manufaktur z unikatowym asortymentem, niespotykanym w innych sklepach sieciowych oraz entuzjastów oryginalnych konceptów miejskich marketów żywnościowo-rozrywkowych.
Inspiracje zaczerpnięte przez operatora z podróży i odwiedzin w popularnych europejskich halach targowo-gastronomicznych pozwoliły stworzyć mu przestrzeń niedostępną dotąd w Warszawie. Od momentu przejęcia Hali Gwardii przez nowego gospodarza miejsce to nieprzerwanie tętni życiem.
Na przestrzeni czterech lat CBR Events zorganizowało we współpracy z najemcami Hali Gwardii ponad 130 bezpłatnych wydarzeń weekendowych, które zostały szeroko docenione. Za podjęte działania operator hali został nominowany do nagrody „Wdechy 2017” w kategorii miejsce roku, uzyskał nominację do nagrody architektonicznej m.st. Warszawy 2018, a także zdobył nagrodę w kategorii „Food Concept” w 2017 roku. Był też kilkukrotnym laureatem plebiscytu „Best of Warsaw” magazynu Warsaw Insider.